«

Viktigt välja rätt kött

Du står framför köttdisken, men vet inte riktigt vad du ska välja. Precis som du kan läsa en guide om free spins, så kan du läsa en guide om kött, så att du får bättre koll!

För att få till det perfekta köttet behöver du tre saker: god kvalitet på köttet, rätt styckningsdetalj för din maträtt och rätt tillagningssätt!

Hur vet man om det är god kvalitet på köttet?

Det du bör göra i första hand är att alltid välja svenskt kött. Det är då (nästan) alltid hög kvalitet. Du kan även kolla på köttet, se vad de har för färg och marmorering. Du vill att köttet ska vara så rött som möjligt. Nötkött ska vara mörkrod och griskött en mera rosa ton med så mycket rött som möjligt. Det är även viktigt att köttet känns fast och fint. Det ska inte vara sladdrigt eller blankt. 

Marmorering är det insprängda fettet du kan se på köttbitarna. Det är fettet som ger smak och gör köttet saftigt. Ha alltid kvar det under tillagning, du kan ta bort det sedan på tallriken om du inte vill äta det. 

Vad menas med att köttet är mörat?

Kött från kalv, lamm, gris och fågel går bra att äta som det är. Men när man talar om nötkött, så är det ofta så att det kan bli torrt eller segt. Det måste därför möras före man lagar till det. 

Nötkött som hängmöras får möras innan det styckas och förpackas, vilket ger god smak och minskad mängd vatten i köttet.

Nötkött som vacmöras styckas och förpackas innan det möras nerkylt i sin vacuumförpackning. Vacmörning ger lika bra resultat som hängmörning.

Vilken del av köttet ska användas till vad?

Kort sagt kan du tänka att en muskel som har arbetat mycket är inte lika mör som muskler som varit stilla och behöver lite mer tid att tillagas.

Om köttet är från djurets framdel har ofta mycket fett och är även smakrikt. Delar som kommer från framdelen av en ko är bland annat högrevbringa, bog och lägg och dessa passar bra att ha i grytor, långkok eller malas till färs. Bakdelar av kossan är ofta bra att laga i ugnen eller steka. 

Griskött är i regel mörare och delarna mer mångsidiga. Storfavoriten fläskkarré gör sig lika fint långkokt i en gryta som på grillen eller i ugnen. 

Så här steker du köttet

Om du vill steka kött, så ska du välja kött så som entrecôte, filé, rostbiff, kotlett eller karré. Ta ut köttet minst 30 minuter före stekning. Köttets smaker kommer då fram bättre. Sedan kyls inte stekpannan ner heller. 

Salta och peppra ungefär 15 min innan du ska steka. Hetta upp en stekpanna till hög värme och se till att köttet inte täcker mer än 2/3 av stekpannans yta. En het panna ger en bra stekyta och behåller vätskan inuti köttet. Snåla inte på smör och olja!

Så här kokar du en köttgryta på bästa sätt

Använd en del från djurets främre muskler för köttgrytor. Det bästa knepet är att bryna köttet i en stekpanna med hög värme innan du lägger det i grytan, så du får en fin stekyta. Låt sedan köttet puttra, stormkoka inte, koka svagt men gärna länge. Det går även att använda dig av en så kallad crockpot.

Så här ugnssteker du söndagssteken

Att ugnssteka kött blir fantastiskt gott och ett praktiskt tillagningssätt då du inte behöver passa köttet. Ryggbiff, entrecôte, innanlår, rostbiff, fransyska och oxfilé passar bra att ugnssteka. Ta gärna god tid på dig när du ugnssteker köttet.

Låg temperatur under en längre tid ger bäst resultat. Sätt ugnen på 125-175 grader och sätt en stektermometer i köttets tjockaste del för att se när köttet är klart. Låt köttet vila i ca 20 minuter innan du skär upp och serverar köttet, då rinner inte köttsaften ur och steken håller sig saftig.

29 Sep 2021