«

Stektider och temperaturer för olika typer av kött

Att steka kött är en konst och sedan är det ju så att en del vill ha olika stekta köttbitar, från rare till well done. När man ska steka tunna skivor, som lövbiff, så går de klara på bara nån minut i pannan. När det är tjockare skivor kött så behöver de längre tid. Det går att steka först i panna och låta det gå klart i ugnen om man vill.

Hur vill du ha ditt kött? Här får du en tabell på vad köttet ska ha för grader:

  • Rare (blodigt): 55˚C nöt, lamm (omalet kött)
  • Medium rare: 58-60˚C nöt, lamm (omalet kött)
  • Medium: 60-65˚C nöt, lamm (omalet kött)
  • Well done (genomstekt): 70˚C nöt, lamm, gris, färs

Ungefärliga stektider för skivor av kött i stekpanna

Nötkött    
Biff/entrecôte: 1 ½ cm 2-3 min/sida
Skiva av rostbiff: 2 cm 3-4 min/sida
Lövbiff: ½ cm ½ - 1 min/sida
Griskött    
Karré: 2 cm 3-4 min/sida
Skinka: 1 ½ cm 3-4 min/sida
Kotlett: 1 ½-2 cm 3 min/sida
Lammkött    
Kotlett 1 ½ cm 2-3 min/sida
Stek 1 ½ cm 2-3 min/sida

 

15 okt 2018