«

Tips och tricks för kött

Om du vill äta riktigt gott kött så måste du dels satsa på att köpa en bra råvara, men sedan spelar det även roll hur du tillagar det. Som med så mycket annat är det bra att ta till sig kunskaper om saker innan man gör det. Du som vill lära dig mer om trading kan till exempel göra det via https://www.fxforex.com/sv/. Du som vill lära dig lite tips och tricks kring kött, du kan fortsätta läsa.

Vilka knivar behöver du?

I ditt hemmakök kommer du långt med en  stabil trancheringskniv med ett 20–24 cm långt blad om det är så att du vill skiva och tranchera tillagat kött. Är det däremot så att du även vill stycka köttet på egen hand så är det bra att flera olika sorters knivar. Det kan då vara bra med n vanlig slaktarkniv för allroundarbete, en rundad, en spetsig och en liten och flexibel kniv för att putsa hinnor med.

Vad för stekpanna ska man använda?

Det går utmärkt att använda dig av en gutjärnspanna så väl som teflon. Med gjutjärnspannan blir det en längre värme. Så om du behöver få en snabb, hård stekyta är detta en bra panna. Om du steker kött och måste ofta vicka och lyfta mycket, som när du ska ösa en kalvbräss eller steka en större bit kött, kan det vara bättre med en lättare teflonpanna.

Smör eller olja?

Här är det korta svaret att det är bäst med båda delar. Bryn köttet i lite olja och sedan kan du tillsätta smör i slutet av tillagningen för smak.

Salt och peppar?

Saltning av kött sker på olika sätt. Om det är tunnare minutbiffar räcker det att salta precis före tillagning för att köttet inte ska få en rimmad känsla. Är det däremot en stek så kan det vara bra att en stund före tillagningen klappa in den med salt och peppar. Sedan när den är klar så och uppskivad kan du även strö över lite flingsalt. När det gäller peppar så kan den bli besk om du tar på det innan grillning, bättre ta på efter. Är det i ugnen eller i smör så kan du peppra innan. Sen är det valfritt att använda svart eller vitpeppar så klart.  

Att temperera kött

Innan tillagning är det viktigt att köttet är rumstempererat och väl avtorkat med papper eller handduk. Du kan med fördel låta köttet ligga framme i 2 till 3 timmar under en handduk så att det verkligen blir rumstempererat.

Det finns flera orsaker till att du bör rumstemperera ditt kött. Dels så är det så att när du ryner kött till en gryta blir det bättre stekyta om köttet inte är kallt och kyler ner pannan. Detsamma gäller när man rosasteker tunnare köttbitar som biff och entrecôte. 

Kötet beter sig även annorlunda i din stekpanna om det är rumstempererat. Det gäller även andra sorters mat som  fläsk och kyckling, men de ska inte ligga lika länge framme som nötkött.

16 Jun 2020