Kött passar även utmärkt att tillaga i ugnen. Det är en bekväm tillagningsmetod eftersom köttet sköter sig själv i ugnen. Ett viktigt tillbehör du behöver, det är en bra köttermometer. Bland kött som passar bra att göra i ugn har du rostbiff, fransyska, fläskkarré och lammstek.
Det går att ge köttet en viss stekyta i stekpanna före, eller låta den gå in i ugnen direkt. Det beror lite på kött samt hur du vill göra.
När du ska steka kött i ugn, ta fram köttet ur kylen någon timme innan så att det blir rumstempererat. Salta köttet cirka en timme innan det ska tillagas. Saltet gör att saftigheten bevaras bättre. Ett annat alternativ är att marinera det. Om köttet ska brynas i stekpanna för att få färg på ytan innan det ställs in i ugnen torkar man av det före stekningen.
Krydda med exempelvis peppar och torkade örtkryddor och lägg köttet i en smord långpanna eller ugnsfast form. Stick in en digital stektermometer eller köttermometer i den tjockaste delen.
Sedan är det bara att ställa in det i ugnen. Tider och temperaturer kan du läsa dig till länge ner.
Ta köttet ur ugnen när det kommit upp i rätt innertemperatur. Låt det vila cirka 15–20 minuter efter tillagningen.
Att steka i låg ugnsvärme (100–125˚C) under längre tid gör att exempelvis rostbiff får en jämnrosa färg, det kallas för fransk rostbiff. Med högre ugnstemperatur (ca 175˚C) blir rostbiffen rosa i mitten och genomstekt runt om. Detta kallas för engelsk rostbiff.
Ungefärliga ugnstemperaturer och tillagningstider
Griskött:
Bogbladsstek: 150˚C i cirka 1–1 ½ timme
Karré: 150˚C i cirka 1¾–2 timme
Kotlettrad: 150˚C i cirka 1½–2 timme
Skinkstek: 150˚C i cirka 1½–2 timme
Nötkött:
Entrecôte: 150˚C i cirka 1–1½ timme
Nötstek: 125˚C i cirka 2–2¼ timme
Rostbiff, engelsk: 175˚C i cirka 1 timme
Rostbiff, fransk: 125˚C i cirka 1½ timme
Kalvkött:
Kalvstek: 150˚C i cirka 1¼–1½ timme
Kalvstek, genomstekt: 150˚C i cirka 1¼–1½ timme
Lammkött:
Lammstek: 150˚C i cirka 1–1½ timme
Lammsadel: 150˚C i cirka 1–1½ timme